Martijn schrijft hieronder over de Permacultuurtuin:

Je ziet dat de tuin is aangelegd met bezieling. Er is goed over nagedacht en dat is terug te zien in de verbindingen tussen de verschillende elementen in de tuin.

De elementen hebben verschillende functies, zoals een pergola met druiven en kiwi's zorgt voor schaduw, voedsel, een afgebakende ruimte en schoonheid. Een takkenril vormt een windbreak rondom een terras, waardoor de warmte op het terras blijft.

Tegelijkertijd is dit een schuilplaats voor vogels die je vanaf het terras goed kunt observeren en is het een gemakkelijke opbergplek voor je snoeihout. Uiteindelijk vormen de takken weer nieuwe aarde en houd je de kringloop van voedingsstoffen in je eigen tuin. Je kunt de houtwal laten begroeien met bijvoorbeeld pompoenen en oostindische tuinkers. Met een beetje kennis van zaken kun je er zelfs ook eetbare paddestoelen kweken.

In de Permacultuur siertuin geef je ruimte aan de natuur, zodat deze overvloedig kan worden. De overvloed kun je oogsten in de vorm van fruit, noten, kruiden, groenten, brandhout, bloemen en natuurlijk schoonheid.

Hierdoor zorgt de natuur in jouw tuin voor de mens. Een grote biodiversiteit zorgt voor een veerkrachtig systeem met een zeer gevarieerde opbrengst die alsmaar groter wordt. Het onderhoud van de tuingebeurd in de vorm van oogsten.

Denk ook aan het houden van bijen, het filteren van afvalwater, het opvangen van regenwater, waterleven, vogelkasten, insectenhotels, allerlei soorten kleinfruit, geneeskrachtige kruiden en bloemen het hele jaar door!

Een permacultuur siertuin is jouw tuin voor de toekomst.

Martijn Ballemans, www.puurpermacultuur.nl


Meer over permacultuur tuinen...